کابل فیبر نوری چیست؟ کاربرد و انواع آن
کابل فیبر نوری چیست؟
“کابل فیبر نوری (Fiber Optic Cable)” نوعی کابل است که رشتههای آن از یک ماده شفاف شبیه به شیشه درست شده و میتوانند نور را جابهجا کنند. در واقع کابل فیبر نوری نوع پیشرفتهای از کابل شبکه است که بهطور چشمگیری عملکرد آن در زمینهی پهنای باند و انتقال داده نسبت به نسخههای سنتی ارتقا یافته است. این کابل با ارسال اطلاعات کدگذاری شده از طریق یک پرتو نور در یک لولهی شیشهای یا پلاستیکی انتقال داده ها را انجام میدهد.
فیبر نوری از الیاف شفاف و انعطافپذیری که از قطر موی انسان ضخیمتر است تشکیل میشود و برای جلوگیری از آسیب داده در هنگام انتقال با روکش سیلیس و یک هسته داخلی، سیگنالهای اطلاعاتی را محافظت میکنند. این ویژگی باعث میشود تارهای نوری تحت تاثیر الکترومغناطیس قرار نگیرند.
پایهگذار کابل فیبر نوری را میتوان به دکتر چارلز کوئن کائو (Dr. Charles Kuen-Kao) از انگلیس، در اواخر دههی 1960 نسبت داد. کابلهای اولیه فقط قادر بودند سیگنالهای تلفن و تلویزیون را از طریق پالسهای نور به فاصله 19 متر و برای مدت زمان مشخص منتقل کنند. در سال 1970 محققان حوزه ارتباطات توانستند با تغییر در ساختار کابل نوری این فاصله را به 805 متر افزایش دهند.
در سال 2009 زمانیکه دکتر کائو جایزه نوبل فیزیک را دریافت کرد، تخمین زد که کابلهای فیبرنوری سراسر جهان را فرا خواهند گرفت و میتوانند طولی بیشتر از 965606.3879368725 متر داشته باشد.
کابل فیبر نوری استاندارد
“کابل فیبر نوری استاندارد” از چند رشته با جنس شیشه (سیلیکا) و یا پلاستیک تشکیل میشود که تعداد رشته ها با توجه به نوع کابل متفاوت است. این رشتهها دارای هستهای از جنس شیشه یا پلاستیک شفاف است که باعث میشوند تا نور مسیر خود را پیدا کند. برای جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی، دور هسته با لایهی شیشهای دیگری پوشانده میشود و به نام غلاف معروف است. سپس یک لایهی محافظ به نام ضربهگیر، هسته و غلاف را احاطه میکند. در پایان کل این اجزا با یک روکش خارجی که با توجه به کارآیی و نوع کابل متفاوت است، پوشانده میشود.
«روکش خارجی» کل این مجموعه را محافظت میکند. ممکن است برخی از کابل های فیبر نوری بین غلاف و روکش ضربهگیر، روکش میانی نیز داشته باشند.
اگرچه ممکن است ساختار کابل فیبرنوری با کاربرد آن کمی تغییر کند اما در مجموع ساختار یک فیبر نوری استاندارد تشکیل میشود از:
- هسته (Core)
- غلاف (Clad)
- روکش ضربهگیر (Buffer)
- روکش خارجی (Outer jacket)
پیشنهاد مطالعه: سرور چیست و چه کاربردی دارد؟
قطر کابل فیبر نوری
قطر کابل فیبر نوری با توجه به کاربرد و نوع روکش آن متفاوت است. با اینحال قطر متداولترین کابلهای فیبر نوری که برای ارتباطات مورد استفاده قرار میگیرند بین 0/25 تا 0/5 میلیمتر می باشد.
این اندازه شامل روکش قسمت بیرونی که کابل را از آسیبهای فیزیکی محافظ میکند نمیشود و بهطورمعمول روکش قسمت بیرونی دارای قطری برابر با 0/125 میلیمتر است.
کاربرد کابل فیبر نوری
فیبر نوری جدیدترین فناوری انتقال داده با استفاده از پالسهای نوری است که طیف گستردهای از خدمات را دربرمیگیرد. رایجترین کاربرد کابل فیبرنوری در ارتباطات و انتقال نور در مسافتهای طولانی (بیش از 1000 متر) و در پهنای باند بالاتر (سرعت انتقال داده ۱۰ گیگابیت بر ثانیه) بین دو فیبر در ارتباط است. با اینحال کاربرد کابل فیبرنوری تنها به صنعت ارتباط محدود نمیشود و کاربردهای دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- در صنایع دفاعی و نظامی برای ارتباط بین تجهیزات این صنعت مانند رادار، زیردریایی، کنترل موشک و …
- استفاده از کابل فیبرنوری در صنعت روشنایی
- استفاده در حسگرها
- استفاده در صنعت پزشکی برای شناسایی بیماری و آزمایشهای مختلف
انتخاب نوع کابل نوری
همانطور که در این مطلب اشاره کردیم کابلهای فیبر نوری نوع پیشرفتهای از کابلها هستند که سیگنالهای نوری برای انواع ارتباطات را انتقال و جابجا میکنند. کابلهای فیبر نوری اغلب دارای سرعت پهنای باند و انتقال داده هستند که براساس کاربردشان در صنایع مختلف دارای ویژگیهای منحصربهفرد هستند.
برای اینکه بتوانید نوع کابل را انتخاب کنید، باید با انواع مدلهای فیبرنوری و کاربردشان آشنا شوید. زیرا کابلهای فیبر نوری براساس روکش، کاربرد و همچنین جنس ماده به کار رفته در مدلهای متعدد در بازار موجود هستند.
علاوه بر این کابل فیبر نوری براساس کانکتور نیز در مدلهای مختلف موجود است که رایجترین کانکتورهای موجود در بازار عبارتند:
- ST: این کانکتور با استفاده از قفل کوپلینگ استوانهای در جای خود پیچ میشود. این مدل اولین نوع کانکتور و دارای شکلی گرد است که بیشتر برای سیمکشیهای تجاری کاربرد دارد.
- SC: این کانکتور که مخفف Subscriber Connector است، بهعنوان یک اتصالدهنده استاندارد یا اتصالدهنده مربع شکل شناخته میشود. کانکتور SC به دلیل دوام، هزینه کم و نصب ساده در میان کاربران محبوبیت دارد و در شبکههای نوری نقطه به نقطه استفاده میشود.
- LC: این کانکتور بسیار شبیه به کانکتورهای SC است اما سایز آن کوچکتر بوده و مکانیزم آن براساس فشار/کشیدن طراحی شده است.
- FC: این کانکتور بهطور گسترده در محیطهایی با لرزش بالا و فیبرهای نوری تک حالته استفاده میشود.
- MTRJ: این کانکتور شبیه به اتصالات مدولار سبک است.
- کانکتورهای نوع MT/MTP: این مدل کانکتورها میتوانند تا 12 رشته فیبر را در خود جای دهند.
علاوه بر شناخت انواع کابل فیبر نوری و نوع کانکتور آن، باید برخی از نکات را در هنگام خرید کابل فیبر نوری در نظر بگیرید که عبارتند از:
- سرعت و فاصله شبکه؛ باید مشخص کنید که قرار است کابل چه فاصلهای را پوشش دهد. اگر قصد دارید حجم زیادی از اطلاعات را در فاصلهی کوتاهتر از 300 متر جابهجا کنید پس میزان سرعت یا مسافت انتقال داده ضروریترین نکته در انتخاب کابل خواهد بود.
- تمام کابلهای فیبرنوری باید دارای انعطافپذیری، رتبهبندی آتشسوزی و همچنین کد شناسایی در داکت باشند. اگر قصد دارید کابل را از میان رایزرها یا فضای پلنوم عبور دهید، مطمئن شوید که روکش کابل با این درجهبندی مطابقت دارد.
منظور از فیبر نوری تک حالته و چند حالته چیست؟
کابلهای فیبرنوری با توجه به نوع عملیات و محیطی که در آن نصب میشوند، در انواع مختلفی در بازار موجود هستند. با اینحال بهطورکلی کابلهای فیبری نوری به دو مدل رایج دستهبندی میشوند:
کابل فیبر نوری سینگل یا تک حالته
کابل فیبرنوری مولتی مود یا چند حالته
امروزه از فیبر تک حالته در تحقیقات علمی که نیاز به دقت بالا داشته باشد استفاده میشود. زیرا در این روش محدود کردن نور به یک حالت آن را تبدیل به یک نقطه شدید با محدودیت انکسار متمرکز میکند. طبق استاندارد TIA-598C کابلهای فیبر نوری تک و چند حالته با رنگ دستهبندی میشوند. به عنوان مثال کابل تک حالته با کاربرد غیرنظامی دارای روکش زرد و کابل چند حالته با توجه به کاربرد آن آبی یا نارنجی رنگ است. همچنین برخی از فروشندگان برای نشان دادن عملکرد بالا فیبر ارتباطی OM4 رنگ بنفش را استفاده میکنند.
فروش سرور و فروش پردازنده سرور و فروش هارد سرور و فروش کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری سینگل مود
کابل فیبرنوری سینگل مود (single mode) که با نام تک حالته نیز شناخته میشود، اطلاعات را بدون شکست نور در لوله انتقال میدهد. این مدل کابل فیبر نوری شدت نور بالایی دارد و بهطورمعمول قطر آنها کم و برابر با 0/009 میلیمتر است. این نوع کابل که در دسته کابلهای لیزری قرار میگیرند، قطرشان به دو دسته OS1 و OS2 تقسیم میشود که تفاوت آنها در طول موج و نحوه انتشار نور در هسته است.
کابل فیبر نوری مالتی مود
کابل فیبر نوری مالتی مود (multi-mode) یا کابلهای نوری چند حالته، دارای هستهای بزرگتر از 0/0625 میلیمتر هستند که از طریق LED میتوانند نور مادون قرمز را نیز ارسال کنند. در این مدل پرتوهای متعدد با طول موجهای مختلفی منتشر میشوند.
کابل فیبر نوری مالتی مود در طول کابل دارای سایز و اشکال مختلف است و بهطور معمول از نظر قطر هسته به 6 دسته تقسیمبندی میشود که با OM و تکنولوژی Step-Index مشخص میشوند.
در مدل 1 و 2 که با اختصار OM1 و OM2 نشان داده میشود، نور با برخورد به دیواره Clad دچار شکست شده و سپس طول کابل را طی میکند. اما در 3 مدل بعدی یعنی کابلهای نوع 3 تا 5 (OM3، OM4 وOM5) نور پس از چندین بار شکست، به پوشش Clad کابل برخورد کرده و سپس با ضریب شکست و کمی انحراف در طول کابل منتشر میشود. هسته این مدل کابل با تکنولوژی Graded-index تولید میشود.
انواع کابل فیبر نوری بر اساس جنس ماده
همانطور که اشاره کردیم کابل فیبر نوری در طیف گستردهای ساخته میشود که بهطورمعمول از نظر جنس، هسته و غلاف باهمدیگر تفاوتهایی دارند. کابل فیبرنوری براساس جنس ماده در 3 نوع، در بازار موجود است که عبارتند از:
کابل فیبرنوری شیشهای
کابل فیبرنوری شیشهای، همانطور که از نامش پیدا است، از جنس شیشه ساخته شده است. این مدل کابل فیبرنوری بسیار ظریف است با اینحال در میان انواع کابل فیبرنوری، مرغوبترین و گرانترین می باشد.
این مدل از فیبرنوری با اینکه قدمت بسیار زیادی دارد را بهراحتی نمیتوان برش داد، بههمدیگر متصل یا تعمیر کرد. همچنین در برابر شکستگی تصادفی مقاومت کمی دارد. با اینحال بهدلیل پهنای باند بسیار زیاد و ظرفیت انتقال داده بالا، تنوع کابلهای فیبر نوری شیشهای بسیار است و در ترکیبی از پیکربندیها، اتصالات انتهایی و انواع آداپتور بهکار میرود.
این مدل کابل بیشتر از 10 کیلومتر میتواند سیگنالهای نوری را ارسال کند و در برابر انواع محیطهای تنشزا مانند استرس مکانیکی، دماهای بالا، مواد شیمیایی و … عملکرد عالی داشته و اختلالی در روند انتقال نور ایجاد نمیکند.
کابل فیبر نوری پلاستیکی
کابل فیبر نوری پلاستیکی با اجزای ساده بالاترین انعطافپذیری در برابر خمش، ضربه و لرزش را دارد و نسبت به دیگر کابلها از وزن و قیمت پایینتری برخوردار است. این مدل کابل به دلیل اینکه با مواد پلیمیری ساخته میشود به آنها کابل فیبرنوری پلیمری نیز گفته میشود، سرعت انتقالشان پایین و بهدلیل جنس کابل احتمال تداخل امواج و ضعیف شدن سیگنالها وجود دارد. با اینحال بهدلیل نصب آسان، انتقال سریع و عدم آسیب رسانی تشعشعات از این کابل برای شبکههای خانگی و صنعتی و همچنین صنعت روشنایی و زیبایی استفاده میشود.
کابل فیبرنوری سیلیکا با روکش پلاستیکی
جنس دیگری که برای ساخت کابل فیبرنوری استفاده میشود سیلیکا با روکش پلاستیکی است. این مدل بهدلیل ترکیب شدن سیلیکا و پلاستیک دارای ویژگیهای متنوع مانند انعطافپذیری، خمش بالا، سازگاری با محیط و … است. این مدل فیبر نوری حداکثر تا 2 کیلومتر انتقال امواج را انجام میدهد و از آن بیشتر در شبکههای محلی و صنعتی استفاده میشود.
انواع کابل بر اساس روکش
روکش کابل فیبرنوری برای محافظت از اجزای داخلی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین تولیدکنندگان این نوع کابل، براساس کارآیی آن از روکشهای مختلف استفاده میکنند.
کابل فیبر نوری با روکش PVC
یکی از روکشهایی که برای کابل فیبر نوری مورد استفاده قرار میگیرد از نوع پلی وینیل کلراید یا همان PVC معروف است. پی وی سی که یک نوع پلاستیک بسیار سخت و مقاوم است که برای عایقبندی کابلهای مسی و فیبرنوری مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع روکش به دلیل وزن کم، قیمت مناسب، انعطافپذیری زیاد و مقاومت بالا در برابر ضربه برای کابلکشی ساختمانهای خانگی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. با اینحال PVC در برابر آتش و مواد شیمیایی مقاومت کمی داشته و بهطورمعمول در محلهایی که امکان خطر وجود دارد، مورد استفاده قرار نمیگیرد.
کابل فیبر نوری با روکش LSZH
روکش دیگری که برای کابلهای فیبر نوری مورد استفاده قرار میگیرد، روکش LSZH و مخفف Low Smoke Zero Halogen است. این روکش برخلاف PVC دارای ظاهری خشن و زبر است که بهراحتی میتوانید آن را تشخیص دهید. در واقع این روکش برخلاف PVC در برابر خوردگی، مواد شیمیایی مقاومتر بوده و در هنگام آتشسوزی نسبت به روکش PVC هیچگونه ماده سمی تولید نمیکند.
با اینحال این نوع روکش از قیمت بالاتری برخوردار است که این باعث میشود استفاده از کابل فیبر نوری با روکش LSZH محدود به مکانهای خاص با تجهیزات حساس شود.
کابل نوری ژله فیلد خاکی (OBFC)
کابل فیبر نوری با روکش ژله فیلد خاکی یا به اصطلاح OBFC که مخفف Optical Buried Filled Cable، برای استفاده بیرون ساختمان تولید شده است. این مدل کابل در صنعت ارتباطات با نام فیبر خاکی نیز شناخته میشود.
بیشترین کاربرد این مدل برای شبکههای زیرساخت و بین شهری است، زیرا قابلیت انتقال سیگنالهای نوری در مسافتهای طولانی را دارد. این مدل کابل فیبر نوری برای اینکه در زیر خاک دفن میشود، دارای ساختاری متفاوت با نوع استاندارد کابل فیبرنوری است و از 12 لایه که عبارتند از عنصر مقاوم مرکزی، روکش عنصر مقاوم، فیبر نوری، لوز تیوب، ژله سرد، فیلر، ژله گرم، نوار پلی استر، عناصر تقویت کننده میانی (آرامیدیارن)، روکش داخلی، آرمور و روکش بیرونی تشکیل شده است.
کابل نوری خشک خاکی (OBUC)
نوع دیگری از کابل فیبر خاکی مدل OBUC و مخفف Optical Buried Unfilled Cable است. این مدل شبیه به مدل OBFC است و فقط برای فضای بیرون یا به اصطلاح Outdoor استفاده میشود. تنها تفاوت مدل OBUC با OBFC در یکی از لایههای آن است که بهجای ژله گرم از نخ و نوار جاذب رطوبت استفاده شده است.
هر دو مدل کابل نوری Outdoor یا خاکی بهگونهای طراحی شده اند که در برابر جوندگان، مشکلات زیست محیطی و … مقاوم باشند.
کابل نوری ژله فیلد کانالی (OCFC)
دو مدل دیگر از کابلهای فیبر نوری که بیشتر برای مصارف داخلی یا به اصطلاح Indoor کاربرد دارد کابل نوری با روکش ژله فیلد و خشک است. مدل ژله فیلد کانالی یا به اصطلاح OCFC و مخفف Optical Conduit Filled Cable است. این مدل کابل از روکش پلیاتیلن و آلومینیوم درست میشود و بین لایههای کابل ژله به کار رفته است. این ویژگی باعث انعطافپذیری و مقاومت این قطعه میشود که بیشتر برای مصارف داخلی و همچنین سینی، داکت و کانال مراکز مخابراتی کاربرد دارد. لایههای تشکیل دهنده کابل نوری ژلهای عبارتند از: عنصر مقاوم، روﮐﺶ ﻋﻨﺼﺮ ﻣﻘﺎوم، ﻓﯿﺒﺮ ﻧﻮری، لوز تیوب،ژله سرد، ﻓﯿﻠﺮ، ﻧﻮار ﭘﻠﻰ اﺳﺘﺮ، ﺗﻘﻮﯾﺖ ﮐﻨﻨﺪه ﻣﯿﺎﻧﻰ آراﻣﯿﺪ ﯾﺎرن، روﮐﺶ داﺧﻠﻰ، نوار آلمینیوم و روﮐﺶ نهایی.
کابل نوری خشک کانالی (OCUC)
نوع دیگری از کابلهای Indoor یا داخلی، کابل نوری خشک کانالی یا به اصطلاح OCUC و مخفف Optical Conduit Unfilled Cable است. این مدل کابل نیز مانند همتای دیگر خود در برابر شعله و خمش مقاوم است و در مصارف داخلی، تجهیزات ارتباطی و حوضچههای مخابراتی کاربرد دارد.
تنها تفاوت این دو مدل در لایه میانی است که در مدل OCUC بهجای ژله از لایههای نخ جاذب رطوبت که به دور آن FRP پیچیده شده، استفاده میشود.
کابل نورى خشک مهاردار هوایى تک روکشه (OSSC)
یکی از کابلهای فیبر نوری که برای مصارف بیرونی یا به اصطلاح Outdoor به کار میرود، کابل نوری خشک مهاردار هوایی تک روکشه یا به اصطلاح OSSC (Optical Self – Supporting Aerial Cable/Single Jacket-Dry) است. این کابل بیشتر برای زمینهایی که خیس هستند و رطوبت بالایی دارند مانند زمینهای روستایی مورد استفاده قرار میگیرد. این کابل نیز از 11 لایه تشکیل میشود که ترکیبی از لایههای OCFC و OBUC یعنی ژله و نخ جاذب در آن به کار رفته است. همچنین روکش بیرونی این کابل از جنس پلیاتلین است اما برای جلوگیری از نفوذ آب امکان دارد که با روکش آلومینیوم نیز تولید شود.
کابل نورى با تیوپ مرکزى (OFC)
یکی از مدلهای کابل فیبر نوری دارای کاربرد گسترده مانند اتصالات بین ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻧﯽ، ﺷﺒﮑﻪ FTTX شبکههای درون شهری، دوربینهای مدار بسته، مراکز مخابراتی و غیره است، مدل کابل نوری با تیوپ مرکزی یا به اصطلاح OFC (Optical Fiber Cable – Central Tube) است.
این کابل که بیشتر برای فواصل کم به کار گرفته میشود عناصر میانی آن برای انعطافپذیری، کاهش وزن و استحکام بیشتر فیبرها تقویت شده است. همچنین روکش بیرونی این مدل کابل از OPVC و یا UPVC و در مصارف با احتمال خطر آتشسوزی از روکش LSZH ساخته میشود.
کابل خود پشتیبان (ADSS)
کابل خود پشتیبان، ADDS، فیبرنوری خود نگهدارنده یا دولایه تمام دی الکتریک، همگی یک مدل کابل فیبر نوری هستند که برای Outdoor و مصارف هوایی استفاده میشود. این مدل کابل بهراحتی و مستقل نصب میشوند و چون به نگهداری نیازی ندارند برای مکانهای سخت مانند قطب و مکانهای پر ولتاژ مانند بالای دکلها مناسب هستند.
در این مدل کابل سه ویژگی به کار رفته که عبارتند از: طراحی مکانیکی، داشتن نقطه تعلیق و نصب سخت افزار منطبق. این ویژگیها باعث میشود که این کابل نسبت به دیگر کابلهای فیبرنوری مقاومتر، پشتیبانی از خطوط ارتباطی بیشتر و انعطافپذیری بالاتری را ارائه بدهند.
اصطلاحات رایج در زمینه خرید کابل فیبر نوری
در هنگام فروش کابل فیبر نوری، به احتمال زیاد از فروشندهها، اصطلاحاتی خواهید شنید که عدم آشنایی با این موارد میتواند کمی گیج کننده باشد. البته آشنایی با این اصطلاحات باعث میشود تا بتوانید با آگاهی بیشتر انتخابی مناسب داشته باشید.
اصطلاح Self Supported (مهار)
اصطلاح self supported یا مهار، به بستن کابل به تیر در فیبرهای هوایی اشاره دارد. در واقع از این اصطلاح در هنگام فروش کابل فیبرنوری خود پشتیبان استفاده میشود و اشاره به سیم بکسلی که زیر ژاکت کابل و در یک یا دو سمت فیبر قرار گرفته است، دارد.
اصطلاح Loose Tube
همانطور که در بخش آشنایی انواع کابل فیبر نوری ذکر کردیم در برخی از این کابلها در لایههای میانی و تقویتکننده آنها از ژل استفاده شده است. به این قابلیت که باعث بالا رفتن انعطافپذیری و جلوگیری از خمیدگی بیش از حد هسته مرکزی کابل میشود، به اصطلاح Loose Tube میگویند. اگر برایتان انعطافپذیری و جلوگیری از خمش اهمیت دارد، باید این نکته را در هنگام خرید در نظر بگیرید.
اصطلاح Armored (زره)
اصطلاح زره یا Armored در واقع به آخرین لایه فیبر که در ژاکت قرار گرفته اشاره دارد و در واقع نوع پوشش آن را مشخص میکند. بنابراین روکش آخر کابل فیبر نوری با اصطلاح زره از جنس فلز است.
اصطلاح Anti Rodent (ضد جونده)
اصطلاح ضد جونده یا Anti Rodent همانطور که از نامش پیدا است، اشاره به عدم خوردگی در فضای باز بهویژه از طرف جوندگان دارد. در واقع بسیاری از کابلهای فیبر نوری چه داخلی و چه خارجی برای اینکه از حمله جوندگان در امان باشند، مجهز به محافظ روکش فلزی، مفتولهای گالوانیزه نرم، رشتههای عایق FRP/GRP Armor و روکش بیرونی نایلون – پلیآمید میشوند.
سرور HP DL380 G10 از بهترین سرورهای دنیا با طراحی منحصر بفرد
بهترین برند کابل فیبر نوری چیست
کابل فیبر نوری به همان سرعت که سیگنالهای نوری را جابهجا میکند، به همان میزان نیز کاربرد و محبوبیت دارد. بنابراین بیشتر کشورها دارای تولیدکنندگان برتر هستند که بهطور یقین ذکر ویژگی هر کدام از آنها از حوصله این مطلب خارج است. با این حال بهترین تولیدکنندگان کابل فیبرنوری عبارتند از:
- برند آمریکایی Corning Company
- برند چینی UFC
- برند ژاپنی Furukawa Electric Group
- برند چینی HengTong Optic-Electric Company
- برند فرانسوی Nexans Company
- برند چینی Fiberhome Company
- برند چینی Futong Company
- برند ایرانی شهید قندی
- برند ایتالیایی Prysmian Group
- برند ژاپنی Sumitomo Electric Industries
- برند چینی ZTT Company
- برند ژاپنی Fujikara Company